Bijna iedereen houdt van barbecuen en daarom hebben wij 14 tips op een rij gezet. Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg daarom voor goed materiaal en de juiste kwaliteit vlees voor een perfecte barbecue avond!
1. De barbecue steek je één uur van te voren aan. Dit geeft de barbecue genoeg tijd om de juiste temperaturen te bereiken.
2. Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaats je aanmaakblokjes, die je vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de barbecue/houtskool/aanmaakblokjes. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.
3. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen. Dit kan soms wel een uur duren!
4. Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoef je de barbecue niet opnieuw aan te steken.
5. Vlees wil je zo weinig mogelijk draaien. Voor de professionals onder ons 1x is voldoende.
6. Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.
7. Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
8. Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.
9. Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.
10. Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, later gaat het vanzelf los.
11. Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur:
- 1e rundvlees (biefstuk) rood/rose
- 2e kalfs- en lamsvlees, spiesen rose/gaar
- 3e varkensvlees en papilottes helemaal gaar
- 4e voorgegaarde producten zoals: worstjes, spareribs, kipproducten, kebabs.
12. Bij een barbecue met verstelbaar rooster kun je de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voor gegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.
13. Werk je met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.
14. Gasflessen moet je altijd rechtop naast de barbecue plaatsen.